Boy Shoots!...

Boy menembak orang?... or Boy tembak ngan mulut laser?... or Boy shooting?... or Boy nak score?... or Boy pancut?

Name:
Location: PJ, Selangor, Malaysia

if u got d money, i've got ways to invest it & make more money! besides that... i'm just a concept creator, part-time actor, TV/movie director & screenwriter. as a hobby & community service, i used to own, manage & coach my own football team, generally for underaged boys.


"With great power, comes great responsibility. Its my curse, its my gift."

"No matter what I do, no matter how hard I try: The ones I love, will always be the ones who pay."

"Human beings are created to stand many things, but being lonely certainly isn't one of them."



Ah Long Bukit Beruntung


View more video clips at Yashi


Thursday, July 22, 2004

Email, Old Neighbour & Tahlil

so today is a new day for me!

in many ways...

i can recall at least 3 things that i done out of d ordinary!

1st an email from my alumni e-group. it was meant as a joke, spoofing Akademi Fantasia in d form of Islamic reality TV shows!

here's the original email forwarded by our Petronas platform engineer called HaiHong (sempena kapal pelarian vietnam yg mendarat kat T'ganu), to our e-group... 

"bilalah agaknya penyiar televisyen kita nak buat program2 seperti ini?"
 
1.Who will become an Ustaz
 Reality show yang menampilkan peserta 12 lelaki yang akan bersaing untuk menjadi seorang Ustaz. Mereka akan ditempatkan disebuah madrasah dan akan diuji ketahanan dari segi membaca alquran, menunaikan sembahyang wajib, menunaikan sembahyang sunat, azan dan lain lain... Setiap minggu akan di akan pertandingan memberi tazkirah di hadapan penonton yang juga akan disiarkan live dikaca Televison.. Peserta akan dinilai oleh juri profesional (30%) dan sms penonton (70%) pemenang akan mendapat pakej haji percuma.

2. Akademi Islamiah
Reality show yang mengambil 12 budak budak yang telah sesat dan rosak akhlaknya.. Mereka akan ditempatkan di sebuah banglo, dan akan diajar cara hidup islam. Setiap minggu mereka harus menunjukan apakan kepakaran dalam islam yang telah mereka pelajari, dihadapan penonton secara live. SMS penonton akan menentukan peserta yang layak untuk menang (pilih berdasarkan taraf keinsafan mereka). Mereka menangis kerana menginsafi dosa lalu mereka. Mereka akan 'dikurung' dan dipacakkan dengan 13 kamera CCTV.

3. Muslim Idol
Reality show untuk mencari penceramah Islam terbaik di malaysia. Peserta yang dapat memberi ceramah yang mengusik jiwa penonton akan mara keperingkat seterusnya hingga ke akhir. Peserta diadili oleh penonton melalui sms. Pemenang akan mendapat peluang merakamkan lagu nasyid dan juda CD ceramahnya.

4. Bintang RTM (Remaja Tahu Mengaji)
Sebuah lagi program dari stesen kerajaan Islam Hadhari kita iaitu berbentuk program tahu mengaji. Peserta diajar cara membaca secara tartil,bertajwid dengan betul,menghafaz Quran dan berlagu. Peserta yang berjaya akan mendapat cahaya nur Quran.

5. Audition
Rancangan ini berbentuk audition untuk meneruskan pengajian dalam bidang agama samada IPT dalam negeri atau pun luar negeri. Tajaan akan diberikan kepada yang berjaya. Syarat layak masuk kepada semua yang cintakan Islam dan para pendokong Islam.
 

ok... dah beribu kot emel jokes yg aku terima, but this 1 is special. i smell something rosy... bau syurga sket2?... or bau duit?...
neway, i know ther r certain good things that can b made out of this!

so, aku contact sorg member yg involve reality/gameshow TV production. aku perlukan fon number production house yg mungkin berminat & dapatkan sample gameshow/reality tv nyer proposal/working papers.

dia nak jumpa kat KL. adoi! mana sempat hari ni, sebab smalam Mummy aku dah sound yg TokNoni jemput close family tahlil kat Segambut. Genap 1 minggu 1 hari. Di sponsor oleh MAS.

so aku call e1 yg penggemar makan free. haaa! dia mmg nak pi & skang ader kat Ampang, nak fetch adik aku yg jugak kata nak gi.

so, mmg cantik sgt ar tu! aku leh pi Ampang jumpa kwn aku & tumpang e1 pi tahlil, aku rela bawak helmet naik LRT. tp kwn aku lak dah kuar ofis! dia dah ke area KgBaru &  Dang Wangi (DW).  

so tepaxa mintak e1 fetch aku kat Wilayah Complex. & aku pun naik LRT.

kat atas LRT, masuk episod ke-2 kisah hari ni...
aku jumpa sorg ex-neighbour. let's call her AA. so nak dijadikan cerita, AA kekosongan. Mak dia masih jiran kitorang, tp AA dah kawin & anak 3 but single at this moment! anak2 dia: girl (6y.o), boy (5), girl (4)... nice!

antara petikan dailog, (AA's in italics):
"what happened to all ur girlfriends?"
"dah tua, dah kawin...(while i remain young & single) ...  i mana ader GF, BF ader la..."
"Really? sabar je la... so who's ur BF?"
...evrytime i had such dialog with a female fren, we end up having some sort of relationship. so, x heranlah kalo aku a bit reserved at that moment...

"i nak pergi Kajang. hantar barang kat abang angkat i."
"woo.. abang angkat?.."
"he's a married man la. anak 5."
aku x ingat samada aku ckp ni kat AA ke tidak: "your hubby were married too..." 
neway dia sambung dgn: "neway, i only go for bachelors."
ok... now that we've made that clear... we traded numbers.

so... AA turun kat Sentral & aku terus ke DW. call member, dier kat dlm jem, okkk... 
tahlil lepas isya', tp e1 nak pi awal... aku dah nampak x dpt nak pi awal. sbb masa azan magrib aku kat depan Wilayah, dan kawan aku & e1 masih xnampak batang lagi!
aku dok terpacaklah kat depan Wilayah, dgn harapan e1 prasan aku dlm twilight. finally member called & dia kata yg dia dah masuk ke Jln DW. x lama lepas tu e1 tetiber muncul. dgn kuda RXZnya, atas kaki-5! so aku call member yg bgtau yg dier lak dah terbabas & dah parking keter kat Pertama. dia lak nak ajak aku dok minum dulu & cerita...

mana sempat daaa... tepaxa rain-check, aku pi ke Campbell utk jumper dier. e1 pi sana gak ngan kudanya. pelix gakx... naper tah aku x naik kuda e1 ke situ pun aku sndiri xtau. so pendek citer... aku bgtau aku nak rush, so aku cuma amek fon number je! pi KL utk amik fon number! bazey tenaga & duit tul! kalo x aku leh selesa naik keter salah sorg pakcik aku dr umah gi tahlil! tapi... kalo naik keter aku x ler tersempak ngan AA! :-p

so setelah berjumpa member x sampai 2 minit, aku pon tunggang kuda e1 ke Segambut, via Hartamas. on da way ader la jumper beberapa van MAS.

sampai umah arwah, x baper ramai... dlm 50 org je... xde def kehormat. xde TR or MAB chairman. org besar MAS ader la kot, aku x cam. aku tgk kerabat family aku kat 1 sudut, baca yasin & doa in a grup. aku pi freshen up kat toilet dulu jap. tukar baju Mly yg Mummy aku bawakan. sempat mandi & pewangikan badan... mujo ader 2 jenih sabun & 4 jenih losyen dlm toilet tu. perfume ader 8 botol tp i guess all contain alcohol, so x guna pun.

dah fresh, clean & void of exhausts odor, barulah selesa nak bertahlil. imam nya bukan Jawa yg malam dulu tu. Yg ni tua sket. hafaz yasin, sedap berlagu, tapi... nafas pendek. banyak kali terputus kat tgh ayat, & dia hentam je sambung katner yg terputus. if u kno what i mean...

pendek citer... mlm tu mungkin sbb MAS yg sponsor food, sbb tu lah x cukup kot. tapi mungkin sebab MAS x expect huge turnout... dlm 400. compared to tahlil sebelum ni... TokNoni order utk 500, tp yg dtg not more than half that figure!

so malam ni, bukanlah sumer org dpt dok meja makan hidang, tu bg priority kat staff MAS. tapi food mmg sedap! kalah caterer yg family TokNoni upah sebelum ni (D'Saji). so sambil mentekedarah 2 pinggan nasi minyak + ayam percik + rendang kambing, aku pon cerita sket kat uncle aku (x-lecturer UTM, i got a positive response from him), e1 & another cuz pasal Akademi Islamiah. 

balik PJ dgn uncle tu & tiba rumah dlm pukul 11.30pm. & i gotta get bz quick!