Boy Shoots!...

Boy menembak orang?... or Boy tembak ngan mulut laser?... or Boy shooting?... or Boy nak score?... or Boy pancut?

Name:
Location: PJ, Selangor, Malaysia

if u got d money, i've got ways to invest it & make more money! besides that... i'm just a concept creator, part-time actor, TV/movie director & screenwriter. as a hobby & community service, i used to own, manage & coach my own football team, generally for underaged boys.


"With great power, comes great responsibility. Its my curse, its my gift."

"No matter what I do, no matter how hard I try: The ones I love, will always be the ones who pay."

"Human beings are created to stand many things, but being lonely certainly isn't one of them."



Ah Long Bukit Beruntung


View more video clips at Yashi


Saturday, August 07, 2004

Derita Pengasap!

...pengasap? ke penghisap?..

dua2 pon ye! tapi dlm kontex ni, SMOKER. bukan SUCKER. jadi sucker x derita, best! :-)

neway, aku nak citer pasal jadi smoker.

aku umo9 ke 10 tah, tapi tu 1st time isap rokok. masa tu aku dok ngan nenek, & aku ada ramai aunties & uncles. 2 org uncle isap rokok, & sorang aunt.

aku & aunt aku ni kamceng abes! beza umo x jauh... 9thn je kot. xde rahsia antara kitorg. semua BF dia aku tau, & everytime dia "make luv" dia akan citer kat aku apa jadi! dia yg tunjuk & bgtau apa tu "love-bite". masa aku & dia kecik, kitorg biasa mandi sama, & bila aku dah umo 7-8thn aunt ni jugaklah yg aku pernah ternampak bogel masa dia nak pakai baju lepas mandi. aku & dia suka main lawan2, dia cuma dok atas kerusi & guna kaki je utk tepis serangan aku. aku beriya2 guna segala silat, kungfu, shaolin, karate, judo, apa sajalah...

1 lagi aktiviti yg plg aku suka: aku ingat lagi, bila malam jumaat nanti ada citer melayu kat TV (zaman rtm hitam-putih), & kalo citer antu (dulu2 banyak!) aku & dia akan pi jalan naik bukit belakang umah kitorg, ke arah kubur! bukan 1 kubur je kat situ, belakang rumah kubur Islam, sebelahnya Kristian, sebelahnya Cina & ujung sekali kubur India (ke Sikh, aku x sure). lepas dah jalan sambil review balik citer yg kitorg baru tgk tu, kitorg akan melepak kat simen tepi longkang & dia akan isap rokok. on the way back, kitorg akan berlari turun bukit sambil dia menakutkan aku konon dier ternampak hantu. boleh kata tiap minggu mesti kitorg buat gitu. sampai skrg aku masih wonder macam mana aku boleh berlari kat jalan yg lengang tu, tanpa sekali pun terjatuh! maklumlah, dah la kecik, pakai selipar, jalan x berlampu, turun bukit, dlm keadaan takut lak tu!

selain dr tu, aku & dia suka main sembunyi masa x ada org malam2. nanti kitorg padam semua lampu & sembunyi kat mana2 saja, including ATAS ALMARI BUKU yg setinggi lbh krg 8kaki! aunt aku ni jugak lah yg mengajar aku "disco dancing" & minat lagu English. "1way ticket", "kungfu fighting", & lain2 lagu sezaman! pendek citer, dierlah Aunty Blues aku & aku amat sayang kat dia.

1 petang masa x ada org kat umah, dia ajak aku lepak kat garden rumah kitorg. arwah atuk aku yg terre hal2 tanam pokok, amat proud dgn gardennya. rumah teres kitorg yg corner lot, mempunyai tanah yg sama luas dgn 1 lot rumah. so, aku pun ikut aunt ke garden. aku ingat dia nak ajak lepak kat buaian, tenguk2 dia nak tunjuk kat aku tempat dia simpan rokoknya. kat bawah timbunan pasu yg terlangkup! rokok jenis "More" softpack merah yg panjang tu, rokoknya warna cokelat. tanpa disangka2, aunt aku offer kat aku sebatang! mungkin sebab panjang, kecik & agak halus, nampak cam sesuai sgt utk aku. itulah kali pertama aku hisap rokok & since then bila kitorg berdua saja, mesti aku pun isap jugak. yg peliknya, bertahun2 kat situ je lah tempat aunt sorok rokok tanpa ditemui sesaper! later on masa aku dah drj 6 & start sekolah menengah, situ gak lah tempat aku sorok rokok! even abg aku yg kadang2 melawat pun, sorok kat situ gak.

fast forward to 1980, aku form 2. aku diberi total control buku simpanan pos. zaman tu bsn lom ada, & pos ofis jugak menjadi tempat simpan duit. dlm savings aku ada 5 ribu lebih, hasil titik peluh berlakon radio & shooting TV masa kecik2. yg slacknya, time ni aku dah regular isap rokok. brand aku Winston. aku dah mula berani smuggle & simpan rokok kat locker asrama. aku form 3, dah start hisap rokok kat toilet skool & form 4 dah start kantoi kes rokok. in fact masa form 4 aku dah start biznes rokok kat member & seniors form 5. aku jugak "fly" (sneak out kut pagar skool) sesekali & beli 1 katon utk biz!

penggal ke-3 skool bukak lepas cuti, aku dah berani smuggle kot main gate, sekaton! sebab aku giler ke, ke sebab aku kamceng dgn jaga juling tu ke, ke sebab aku over confident, entah lah! masa 3rd term form 4, HeadBoy (ketua prefek) & Asst HB dah berpindah ke dak batch aku, sbb pemegang jawatan yg terdahulu dah nak STP. nak dijadikan cerita, HeadBoy & Asst baru classmates aku, & dorang mmg tau aku tokan rokok! kat dorm, aku ada 2 locker. 1 yg biasa (2ft x 2ft) & lagi satu yg besar. closet yg ader tempat hang baju. kat closet aku ada blazer yg setiap poket berisi 1 kotak rokok, & kat locker sentiasa ada 1 katon. lockers aku jugak dah x perlu dikunci sebab dah kira senior & konon taiko la.

lepas balik dr cuti 2nd term tu, aku dah smuggle sekaton & letakkan kat dlm locker yg x berkunci tu. aku keluar town semula lepas tu sebab masih bebas kuar masuk ari sabtu tu. bayangkan betapa paniknya aku bila aku balik dorm lepas outing, aku tgk sekaton Winston aku HILANG! aku start interrogate budak bilik & x lama lepas tu ada yg bgtau aku, HeadBoy (classmate aku!) sendiri yg dah bukak locker & amek rokok aku! aku cuba confront & mintak balik, tp dia kata dah serah kat waden ke, senior assistant (pen.pengetua) ke... aku pon x berapa ingat dah. & mula dr saat itu, otak aku dah berkecamuk! dah sure kena buang sekolah!

dalam sejarah skool aku yg femes tu, tak ada budak form5 kena buang skool kes rokok, so rumors hangat ngatakan yg aku x kan dipanggil balik utk form5. tapi tgk2, pengetua bg aku chan! dia hantar surat jamin kat parents. parents kena sain & hantar balik ke skool, dgn jaminan yg aku x kan buat kes lagi. mungkin aku terlalu srabut, aku mula ambik ringan je semua tu. x sempat surat jamin yg disain parents aku tu tiba balik kat skool, aku dah terkantoi lagi sekali! kali ni rokok yg aku simpan kat closet tu pulak! again, this time, aku ingat bye-bye la Boy! aku ngabihkan sisa2 form4 dgn joli katak in an extended honeymoon.

aku ingat lagi camner aku & jambu2 form 1 & form 2 aku, fuck like crazy masa final week. ye lah, dah sure dah x kan diberi chan ambek form5 next year. tapi, entah camner, aku dibenarkan masuk form5 gak! (neway aku tetap kena buang skool masa end of 1st term & jadi pemecah rekod, dak form5 yg pertama dibuang dr skool tu, altho time tu kes aku dah bukan sekadar kes rokok je!.. tapi tu episod lain.)

lepas SPM (kat skool lain), aku start kamceng ngan JoPet. dak PJ yg kepala sama giler & brutal. kitorg start isap dam & minum wiski! 1 malam masa tgh corner kiri kat PJ State depan JPN tu, kitorg prnah jatuh moto masa stoned, dgn aku membonceng sambil pegang botol wiski (amazingly, tgn aku x luka kena kaca pun masa botol tu pecah, bayangkan aku masih genggam bottleneck masa bangun dr jatuh!). x lama lepas tu JoPet ke US & last news, dah kawin omputeh!

1984. abg aku "intro" kat aku dam. mungkin dia x tau yg aku dah pernah rasa dah sebelum tu. neway aku start jadi tokan & hardcore tahun tu.

fast-forward EXACTLY 20thn kemudian... 2004. aku hampir kantoi urine test. bermula dari kes lain, tapi melarat ke urine test sebab didajalkan oleh sorang ASP ketua bhg jenayah Pj! lepas merasa tido lokap dgn pangkin simen & nasi bungkus standard makanan kucing, aku neway dapat settle kes tu. berbekalkan fobia tu, aku cuma sempat beli stok dam hanya 2 kali sejak kuar lokap. x lama lepas tu, stok dam putus bila PDRM dpt 30kg kat KgBaru & 55kg kat S'ngor. mujolah pengalaman lokap dah menyediakan aku utk era-putus-stok ni! aku cepat bertukar ke Surya 16.

tapi to make matters worse, k'jaan dgn hampehnya keluarkan undang2 benteras rokok smuggle! aku yg dah hisap (GudangGaram, then Surya) for exactly 10thn, tiba2 senak & sakit yg amat bila dengar bad news ni! kalau dulu, pekedai masih berani sorok bawah kaunter, skrg dgn kompaun RM100 BAGI SETIAP KOTAK(!!!), dah gilababi payah nak cari Surya! pekedai Indon area SgWay (yg berlambak Indon) tu pon dah x berani, jgn kan mamak/cina!

tp spt biasa, Allah maha penyayang! kalo dulu aku dapati adik angkat aku & biznes partner aku isap Surya (& so senanglah aku dpt replenish stock); skrg baru aku tau kenapa dua2 adik aku pun isap Surya gak! 3 hari lepas aku gunakan khidmat adik aku yg ofis kat Ampang utk belikan, dia pun kata dia tau kat KL je yg ada. masalahnya aku nak kena tunggu lebih 24jam sebab adik aku tu balik umah x tentu masa. sementara tu aku terpaxa isap sebatang Sampoerna yg rasa cam cipek! tgh mlm aku gian nak berasap, terpaxa pau sebatang Winston dari budak2 yg dok kat umah aku ni. & lebih menyedihkan lagi situasi, adik aku bg aku rokok lain dr yg aku kirim! yg ada cuma Surya 12 yg local (made by Golden Globe, S'ban) yg dgn kimaxnya dah naik harga jadi RM3! menyesal x beli sekaton Surya 16 tu haritu!

dgn ration ngalahkan zaman perang, aku baru isap 4 btg dlm masa 3 hari! sexa yg amat! ni semua x lain x bukan sbb MTC (Malaysian Tobacco Co.) komplen kat gomen yg sales dorang tergugat sebab dah makin ramai yg prefer Surya sebab: murah, tahan lebih lama dr rokok biasa, besides x perlu isap banyak2. dont tell me sebab latest survey menyatakan 50% Malaysian r smokers, or sebab 20% 12-18y.o r smokers! to me, i've alwez believe that surveys r manipulated for self-interest.

so yg jadi mangsa? poor smokers like me!

tulah kisahnya.

moral: kalo ada adik2 yg baca posting ni, BERHENTILAH MEROKOK SEBELUM GOMEN RENTIKAN!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home