Boy Shoots!...

Boy menembak orang?... or Boy tembak ngan mulut laser?... or Boy shooting?... or Boy nak score?... or Boy pancut?

Name:
Location: PJ, Selangor, Malaysia

if u got d money, i've got ways to invest it & make more money! besides that... i'm just a concept creator, part-time actor, TV/movie director & screenwriter. as a hobby & community service, i used to own, manage & coach my own football team, generally for underaged boys.


"With great power, comes great responsibility. Its my curse, its my gift."

"No matter what I do, no matter how hard I try: The ones I love, will always be the ones who pay."

"Human beings are created to stand many things, but being lonely certainly isn't one of them."Ah Long Bukit Beruntung


View more video clips at Yashi


Monday, September 20, 2004

apa terjadi pada Anwar 6 thn lalu...

jom kita renungi apa yg terjadi pd DSAI exactly 6thn lalu...


Ini adalah satu catatan dari diari Anwar pada malam 20 september 1998.


Setelah rumah saya diserang dalam keadaan kelam kabut di malam tersebut, saya diiriingi OCPD dan UTK bersama dalam kereta.


Mereka kemudian memberi jaminan bahawa saya akan dibenarkan menemui keluarga saya, jadi saya pun mengharap, sebab tidak dapat berjumpa anak-anak ketika ditangkap.


Kemudian di tengah jalan, panggilan telefon diterima dari Ketua Polis Negara (Rahim Noor) yang mengarahkan mata saya ditutup.

Pegawai UTK dengan sopan memberitahu saya, “Dato' Seri, minta maaf saya dapat arahan supaya mata Dato' Seri ditutup.” Saya jawab, “Tak mengapalah kalau itu tugas anda.”

Kemudian pegawai itu nampak sedih dan mengeluarkan air mata sambil memeluk dan mendakap saya, sambil menyatakan maaf, lalu mata saya ditutup. Lalu saya dibawa ke Bukit Aman. Saya mengintai di balik penutup mata dan daripada bawah saya nampak kaki ramai pegawai polis beratur. Kemudian saya dengar satu suara jeritan, "Why is he not hand-cuffed like a common criminal?! (Kenapa tangan beliau tidak digari seperti penjenayah lain!?)”

Saya dapat tahu kemudiannya suara tersebut datangnya dari Pengarah CID, Dato' Yaakub Amin. Maknanya saya dapat membaca bahawa pada masa itu saya bukan dituduh, walau pun belum dihadapkan ke mahkamah, saya telah dianggap sebagai penjenayah.

Jadi, saya telah menyangka bahawa ujud rencana politik jahat terhadap saya.

Saya masuk ke dalam lokap dan kemudian dibuka gari dan penutup mata, saya berdoa dengan membaca ayat-ayat suci Al Quran. Kemudian masuk pegawai polis dan menyatakan mereka menerima arahan untuk menutup mata dan menggari semula tangan saya.

Mata saya ditutup dan tangan saya digari semula. Kemudian saya dengar bunyi derapan kaki, disertai tabik dan sebagainya serta bunyi orang berdehem. Dua orang masuk ke dalam dan saya dipukul dengan keras dan ganas mengakibatkan saya terjatuh. Dan saya terus membaca ayat yang diperingatkan kepada saya dua malam sebelumnya oleh Dr Yusuf Qardawi.

Pukulan yang saya terima amat kuat dan kencang sekali dan ditujukan di muka, kepala dan leher saya.

Saya dapat mengesan bahawa tujuannya untuk merosakkan.

Saya dapati pukulan itu mahir dan bukan saja ditujukan di bahagian kepala dan leher, tetapi oleh kerana saya terjatuh di atas pangkin simen lokap polis yang keras itu, maka kesan sakit saya rasakan di tulang belakang. Kaki saya ditendang beberapa kali tetapi ia tiada kesan yang banyak. Paling kuat ialah di bahagian kepala.

Seperti mana yang disebut kemudian oleh Dr Halim ketika perbicaraan Suruhanjaya Siasatan sebelumnya, pukulan-pukulan tersebut boleh membawa maut.

Seterusnya saya terlentang di atas pangkin simen. Beberapa lama kemudian, masuk seorang pegawai untuk membuka semula gari saya. Ketika itu, saya nampak banyak darah di atas lantai dan di baju Melayu berwarna putih yang saya pakai juga terdapat percikan darah, juga di hidung, kepala dan sebagainya.

Selepas itu, saya terus pengsan. Kira-kira dalam pukul 2 atau 3 pagi, seorang pegawai polis datang dan kejutkan saya dari tidur serta meminta saya mengisi borang ISA. Ketika itu saya berada dalam keadaan separuh sedar. Selalunya saya melarang semua kawan-kawan saya untuk menandatangani apa-apa surat ketika dalam lokap kerana saya tahu benar muslihat kotor pihak penguasa dalam keadaan begitu.

Kerana ketika itu saya tidak berupaya dan tidak betul-betul sedar, saya terus menandatangani surat tersebut. Kemudian, saya terus terlantar semula sehinggalah keesokan pagi.

Sebelum ditangkap, saya telah ingatkan Azizah dan anak-anak bahawa kita tidak tahu apa kesudahannya dan pada ketika itu saya berdoa kepada Allah SWT, kalaupun ditakdirkan kehidupan saya berakhir di situ biarlah saya sempat menemui Azizah, anak-anak dan ibu bapa saya terlebih dahulu.

Esoknya sampai lewat pagi, polis yang bertugas berkata beliau cuba mengejutkan saya dari tidur tetapi saya belum sedar. Beliau memberitahu bahawa ada pegawai-pegawai polis yang datang tetapi mereka tidak berupaya melakukan apa-apa kerana doktor tidak dibenarkan menemui saya.

Sehinggalah ke awal pagi, saya mula merangkak keluar dari bilik dan kemudiannya dipapah oleh anggota polis yang sebenarnya begitu sopan dan baik serta bersimpati kepada saya. Beliau membawa saya ke tandas untuk membersihkan muka dari kesan darah dan kemudian saya menyempurnakan solat.

Sebelum selesai wirid, saya terus terlantar lagi seterusnya tertidur sehingga ke petang. Kemudian datang seorang pegawai polis (berpangkat komandan) dan saya memberitahu beliau bahawa saya dalam keadaan kesakitan dan kalau boleh diberikan ubat dan diberi kesempatan untuk menemui doktor.

Pegawai tersebut keluar dan datang kembali sejam kemudian dan berkata dengan nada yang sangat sedih: "Maaf, saya telah menghubungi SAC Musa Hassan dan beliau menyatakan bahawa beliau dan Ketua Polis Negara (Rahim Noor) tidak membenarkan saya menemui sesiapa.

Tidak ada sebarang ubat diberi. Kemudian ada polis yang bersimpati membantu saya menyapu minyak biasa ke muka saya.

Pada dua hari petama, saya tidak makan apa-apa melainkan air panas suam.


Memang pada masa itu, setiap satu jam, ada pegwai polis yang melalui kawasan tersebut, tetapi tidak ada sebarang tindakan. Pada hari kedua, seorang anggota polis memberitahu dengan nada simpati bahawa keadaan di luar masih gawat, masih ramai gerakan yang membantah penahanan saya.

Beliau juga memberitahu ramai lagi yang ditangkap.