Boy Shoots!...

Boy menembak orang?... or Boy tembak ngan mulut laser?... or Boy shooting?... or Boy nak score?... or Boy pancut?

Name:
Location: PJ, Selangor, Malaysia

if u got d money, i've got ways to invest it & make more money! besides that... i'm just a concept creator, part-time actor, TV/movie director & screenwriter. as a hobby & community service, i used to own, manage & coach my own football team, generally for underaged boys.


"With great power, comes great responsibility. Its my curse, its my gift."

"No matter what I do, no matter how hard I try: The ones I love, will always be the ones who pay."

"Human beings are created to stand many things, but being lonely certainly isn't one of them."



Ah Long Bukit Beruntung


View more video clips at Yashi


Tuesday, March 01, 2005

amek skrip...

so spt biasa ke KL, aku naik LRT.

atas tren aku call Ilna utk konferm aku on d way. & dah alang2 call tu aku pon dgn x sabar tanya baper dorang nak bayar...

jawapannya mengejutkan aku! setengah dari apa yg aku jangkakan! dah la nak kena potong rambut... aku sms Ilna yg kat Jogja... walaupon aku keberatan nak ganggu dia dgn halnya nun disana, tp ni kira dah tedesaq! aku ckp berapa yg aku xpect. kalo x leh bayar gitu, bayar aku daily basis. 750 sehari... 500 sehari pon aku terima.

Ilna dgn baik ati balas sms aku: "Ni bkn telemovie sayang oi. Episod 45 minit je. Budget TV bayar pun ciput."

ancor lah gak sket ati aku... tapi aku pasrah je la. dah rejeki wak... so dgn langkah yg kureng semangat aku turun kat LRT Wangsa Maju & naik cab ke Melawati.

-----------------------------------------------------------------

pusat terjojol tol lah!... aku konfiden je alamat kat bisnes kad Ilna tu alamat ofis. x tau lak aku tu alamat umah dorang. bila dah dekat area umah Josup Wazran baru aku mula sedar mcm aku dah silap destinasi! sbb setau aku Ilna x buat ofis kat umah dia dah...

so dan ujan rintik2 aku tekan ding-dong...

dakcik lelaki 11thn muncul kat dlm umah...
aku tanya... "ni rumah Ilna kan? bukan ofis dia kan?" ... "ha ah. ofis kat bawah."

"jauh ke?" ... "dekat je... dekat pasar malam..."

aku tgh pk nak kena call cab... time cam ni berpeluh la gak nak dapat. tiba2 aku teringat Vati. "ni anak Vati ke?" ... "ha ah."

"Vati ada?" ... "ada kat (tingkat) bawah."

"dia sibuk ke?" ... "x lah..."

"boleh panggil jap x?" ... "boleh..." sebelum dia berlari turun aku sempat menambah... "cakap Abang ______ datang..." "ok, jap ye bang."

Abang?... Uncle! aku ingatkan diri aku! kekok! tapi aku masih x biaser bahaserkan diri aku Uncle bila interaxi dgn dakcik2 ni. samada aku panggil diri aku Abang, or Daddy bila dgn "baby" kesayangan aku tu. Uncle... cuma masa dgn anak2 abg aku.

so aku tunggu Vati muncul. aku bgtau kesesatan aku. Vati offer utk antar aku ke ofis Ilna. kitorang naik Range Rover nya.

dlm perjalanan, aku & Vati catch-up sket2 dgn pekembangan masing2. Vati yg bnyk berkembang, makin maju & mantap. aku masih di takuk lama, in fact entah2 dah makin merosot! cuma bidang kerja aku dah makin meluas di belakang tabir.

Vati bgtau projek2nya yg akan dtg. aku mengingatkan Vati yg aku x pernah berlakon film. hint, hint!~

aku juga bgtau Vati yg aku ada skrip utk big-budget films, yg plg murah pon dlm RM1juta. Vati bgtau aku yg dia pulak sedang cuba utk buat films yg low-budget! hmm...

so tiba lah aku ke perkarangan ofis Ilna. Vati chow balik tros...

------------------------------------------------------------------------------


aku menjenguk bilik yg menjadi ruang pejabat LCK. ada 3 pompuan di dalamnya. aku bersuara "saya nak jumpa Melnara..."

si-Tinggi keluar sambil mengusik, "cuba teka yg mana Nara...".
si-kecik pun kuar. tinggal lah seorg yg plus-size. so yg tulah Melnara...

aku terus diberi sekeping skrip nipis. skrip ternipis yg aku pernah involve! 20 muka je.

"apa watak saya?" ... "Hamidun. anak kedua Hamidah. abg dia Hamid baru nak keluar penjara. ada 2 org adik kecik."

aku selak skrip, baca babak yg ada watak aku. "saya berapa scene?" ... "11."

tapi aku kira cuma 9... aku cari scene yg aku kena tangkap... tak ada! cuma ada 1 scene aku dihantar ke Desa Pengasih oleh mak aku, & 1 lagi scene mak aku melawat aku di situ. "so ni lah scene yg saya nak kena potong rambut?" Nara sengih.

"dah tanya pasal bayaran xtra utk potong rambut?" ... Nara capai handsetnya.

"Ilna direct sendiri?" ... "a-ah"
"Assistant dia ada? Siapa?" ... "Nazri. dia selalu assist teater. dia dah balik, sakit kepala..."
"Akauntan ada?" ... "tak ada jugak..."

Nara selesai sms. "tunggu jap jawapan..."
"awak sms siapa? akauntan?" ... "tak. Puan Ilna. bgtau akauntan ponx guna. Puan Ilna je leh bg keputusan."
"laaaa... saya ingat ke sms akauntan. kalo Ilna x payah sms. saya nak dtg tadi dah sms tanya mintak lebih sket. ni ha jawapan dia..." aku tunjukkan sms yg aku dpt dr Ilna td. x lama kemudian Nara dpt reply dr Ilna... "Takde budget."

hmmm... aku go thru skrip lagi sekali.

"watak berat ni.... kena pukul... kena potong rambut... huh? siap nak sembelih adik sendiri? siapa jadi adik saya?" aku harap Addy Ashraf. cute gilor budak tu & amat berbakat...

"Erik Fuzi. 13thn." ... Nara bg aku fras!

aku kira berapa banyak dailog nak kena hafal & berapa scene berat aku... 4 scene berdailog. 5 scene montaj... kerja 4 hari paling lama pun... besar kemungkinan 2 full day & 1 half-day. so aku pun setuju la...

tapi memandangkan aku x dpt amaun yg aku mintak, aku ada 3 requests...

1/ wardrobe... aku x nak kotorkan jeans & tshirt aku dgn mekap lagi dah. so aku nak dorang sediakan wardrobe penagih.

2/ transport... amek & antar balik.

3/ makan... catering, NO NASI BUNGKUS!


Nara amek number IC & nama penuh aku. dia kata esok leh sain kontrek. tp payment, 1st 50% 1st day shoot. lagi 50% on 4th day. aku kensel x jadi nak dtg sain kontrek esok. watper?... bukan dpt duit pon. kuar duit tambang lagi, ada la!


so aku pon pulang dgn skrip nipis yg x berkulit...

0 Comments:

Post a Comment

<< Home